Timeline

The story so far…

Timeline

The Story so far..

1900: HOTEL BUILT

The large Victorian hotel was built opposite Sidley Railway Station to accompany the ever expanding needs of the industry.

2009: THE HOTEL CLOSES

The Pelham Hotel ran for many decades as a good family pub/hotel, with many local people recalling fond memories of events and days spent there. In the run up to The Pelham closing its doors as a pub around 2009, it gained a reputation for anti-social behaviour and unsavoury activities and events, which The Pelham CIO, as its latest owners, are now trying to re-write and redeem for the good of the local community.

2010: CREATING A COMMUNITY CENTRE

With the proposal of The Pelham Hotel becoming flats, the community of Sidley, Bexhill began to think about saving this building from Pelham Trust, aiming to restore the building and create a much needed community centre with a budget of £400,000.

2012: BUILDING PURCHASED BY THE PELHAM TRUST

After almost 2 years of negotiating the price, The Pelham was finally purchased in January by its new owners, Pelham Trust. Architect Roger Case leads a professional design team to carry out renovation works to the Pelham, along with teams of electrical and mechanical services designers, structural engineers and quantity surveyors.

2013: RESTORATION BEGINS

The first phase of restoration takes place: the building was stabilised, made water tight, pointing, wooden floor reinstated, valleys, bay windows and chimneys repaired. The interior has been gutted, and the ground floor windows have also been replaced for insulation and security.

2014: PHASE TWO AND THREE

The second and third phases are entered. Costing around £120,000, the funds arrived from Pelham Trust which became The Pelham CIO, Veolia Environmental Trust which awarded a grant of £73,000 through the Landfill Communities Fund and a 10 per cent match funding from Bexhill Old Town Preservation Society. The majority of the ground floor is refitted to create a café, a hospitality room, a kitchen, and toilets for all visitors. On the first floor, plans for a large function-room on the first floor, as well as office areas for local enterprise projects and ideas for the basement are put in place.

2015: THE PELHAM OPENS

The respectfully restored building is opened for business by Bexhill Mayor Cllr Brian Kentfield 28/01/15! In the summer, Biffa Awards provide a grant of £47,000 allowing for further restoration works of the rooms to be completed and more services provided. A further grant from Hastings & Rother Reducing Health Inequalities Fund is received to kit out the kitchen. Later in the year he function room, kitchen and bathroom are formally opened.

2016: OPEN FOR A YEAR

January sees The Coffee Lounge’s first birthday and new kitchen allowing food to be served. The community hub takes off and late 2016 phase 3 takes place with the adaption of the first floor ballroom and small function rooms.

2017: BALLROOM RENOVATED

The upstairs ballroom and staircase are renovated by young volunteers from the Build Yourself project. Plans to renovate the top floor and basement into accommodation and community space are underway.

1900: HOTEL BUILT

The large Victorian hotel was built opposite Sidley Railway Station to accompany the ever expanding needs of the industry.

2009: THE HOTEL CLOSES

The Pelham Hotel ran for many decades as a good family pub/hotel, with many local people recalling fond memories of events and days spent there. In the run up to The Pelham closing its doors as a pub around 2009, it gained a reputation for anti-social behaviour and unsavoury activities and events, which The Pelham CIO, as its latest owners, are now trying to re-write and redeem for the good of the local community.

2010: CREATING A COMMUNITY CENTRE

With the proposal of The Pelham Hotel becoming flats, the community of Sidley, Bexhill began to think about saving this building from Pelham Trust, aiming to restore the building and create a much needed community centre with a budget of £400,000.

2012: BUILDING PURCHASED BY THE PELHAM TRUST

After almost 2 years of negotiating the price, The Pelham was finally purchased in January by its new owners, Pelham Trust. Architect Roger Case leads a professional design team to carry out renovation works to the Pelham, along with teams of electrical and mechanical services designers, structural engineers and quantity surveyors.

2013: RESTORATION BEGINS

The first phase of restoration takes place: the building was stabilised, made water tight, pointing, wooden floor reinstated, valleys, bay windows and chimneys repaired. The interior has been gutted, and the ground floor windows have also been replaced for insulation and security.

2014: PHASE TWO AND THREE

The second and third phases are entered. Costing around £120,000, the funds arrived from Pelham Trust which became The Pelham CIO, Veolia Environmental Trust which awarded a grant of £73,000 through the Landfill Communities Fund and a 10 per cent match funding from Bexhill Old Town Preservation Society. The majority of the ground floor is refitted to create a café, a hospitality room, a kitchen, and toilets for all visitors. On the first floor, plans for a large function-room on the first floor, as well as office areas for local enterprise projects and ideas for the basement are put in place.

2015: THE PELHAM OPENS

The respectfully restored building is opened for business by Bexhill Mayor Cllr Brian Kentfield 28/01/15! In the summer, Biffa Awards provide a grant of £47,000 allowing for further restoration works of the rooms to be completed and more services provided. A further grant from Hastings & Rother Reducing Health Inequalities Fund is received to kit out the kitchen. Later in the year he function room, kitchen and bathroom are formally opened.

2016: OPEN FOR A YEAR

January sees The Coffee Lounge’s first birthday and new kitchen allowing food to be served. The community hub takes off and late 2016 phase 3 takes place with the adaption of the first floor ballroom and small function rooms.

2017: BALLROOM RENOVATED

The upstairs ballroom and staircase are renovated by young volunteers from the Build Yourself project. Plans to renovate the top floor and basement into accommodation and community space are underway.